3 lut 2010

eko-kuchnia

Jak zekologizować kuchnię? Nie używać papierowych ręczników, tylko zwykłych ściereczek, gotować energooszczędnie, używać pokrywek, kompostować resztki żywności, często rozmrażać lodówkę (pochłania najwięcej prądu ze sprzętów AGD), do mycia naczyń używać zmywarki, bo oszczędza wodę, w doniczkach hodować ziółka, ale co jeszcze? Co jeszcze?
Ciekawym konceptem jest rozwiązanie Flow2 Kitchen, gdzie woda z suszących się naczyń spływa do doniczek z ziółkami, a kompostownik zabudowany jest pod blatem.
Webecoist też proponuje kilka eko-rozwiązań, jak solarny piekarnik (można zrobić samemu metodą DIY z pudełka po pizzy ), eko-czajnik, zgniatarki do puszek i butelek, jeden garnek do gotowania kilku potraw, czy perlatory do kranu.
Inny pomysł na Energooszczędną kuchnię ma firma Whirlpool, w której woda do zmywarki podgrzewana jest dzięki ciepłu wytwarzanemu przez lodówkę. A nieco futurystyczny projekt eko-kuchni zobaczyć można na Ekoblogii.
No, a w czasie gotowania nie zapomnijcie o kuchennym recyklingu, czyli kreatywnym gotowaniu z resztek :-)

Brak komentarzy: